La masă cu oamenii Deltei

La masă cu oamenii Deltei – Cercetarea gastronomiei tradiţionale din Delta Dunării este un proiect cultural al Asociației “Ivan Patzaichin Mila 23” în parteneriat cu Catedra de Sociologie a SNSPA București.

La masă cu oamenii Deltei

Proiectul îşi propune să documenteze și să patrimonializeze cunoașterea gastronomică tradițională specifică Deltei Dunării. Format aproape exclusiv din comunități rurale și greu accesibil din exterior, spațiul cultural al Deltei Dunării a dezvoltat o serie de expresii culturale particulare. Proiectul nostru își propune să atragă atenția asupra oamenilor Deltei, punând la dispoziția publicului larg poveștile lor identitar-gastronomice.

Cercetarea antropologică urmărește practici culinare tradiționale, rețete, ingrediente specifice, instrumentar de preparare a hranei, forme de cunoaștere și apreciere a gustului, sezonalitatea hranei și continuumul dintre alimentația domestică și publică, festivă și cotidiană dar și rolul comunitar al hranei. O altă componentă investigată este relația comunităților locale cu patrimoniul natural din care își extrag resursele de hrană.

La casa pescarilor
După cafea am plecat cu barca spre căsuţa unor pescari pe care Alina, învăţătoarea, îi cunoştea. Am început „bine”: pentru că eram foarte mulţi în barcă (8 oameni) era cât pe ce să ne răstoarne valurile produse de şalupa poliţiei de frontieră care a trecut cu viteză pe lângă noi.

O masă de hram la mănăstirea Sf. Atanasie
La 10-12-15 km distanţă de Chilia (nimeni nu ştie exact) şade ca o enclavă ruptă din timp mănăstirea pe stil vechi Sf. Atanasie. Pe stil vechi, nu pe rit vechi. Drumul până acolo îl petrecem în remorca unui tractor fabricat la uzinele Tractorul din Braşov. Mirosul de fân (care întruchipa scaunele de piele pe care şedeam) amestecat cu cel ruginit al fierului remorcii şi adierile fine de bălegar stau ca o temelie a casei experienţei pe cale sa se releve.

O masă la pensiune ca prilej de inițiere într-ale peștelui
După ce terminăm interviul cu proprietara pensiunii din capătul stâng al Milei 23, interviu colectiv, mai ales în ultima parte, îndrăznim s-o întrebăm pe doamnă dacă putem să-i vedem bucătăria. La celălalt capăt al mesei lungi din curte la care ne aşezasem au apărut, între timp, patru bărbaţi care nu se sfiesc să intervină în discuţie când doamna pare a fi pusă în dificultate; aşa se face, de exemplu că unul dintre bărbaţi, mic de statură, cu un bronz accentuat, o salvează când aceasta pare încurcată de întrebarea dacă există feluri de mâncare din peşte care să fie dulci.

Dincolo de ochi străini – un borș de pește pe baltă
În a treia zi petrecută la Mila 23, doamna M., la care stăteam în gazdă, ne-a pregătit o mică surpriză. Ne va duce la grădina mamei ei, unde ne spune că se va pregăti borş de pește după reţeta tradiţională.

Pomana și codurile sale culturale
Am ajuns la pomană complet luaţi prin surprindere. În timp ce asistam la pregătirea mesei pentru turişti în bucătăria din Sfântu Gheorghe a doamnei L. aud o discuţie între ea şi soţul său: „nu am scăpat de mama, trebuie să mergem, i-am zis că am treabă, dar mi-a zis să o iau şi pe fata cu mine.”

La baltă, printre vintire, taliene și undițe – mic inventar al cotidianului pescăresc
Satul Mila 23 se află la a douăzeci și treia milă marină Vest de Sulina, în regiunea Deltei Dunării. Cu o populație de 480 de oameni, principala sursă de venit a satului provine din pescuit, activitate practicată pe perioada întregului an.

Bucătăria de vară, bucătăria de iarnă și masa de sub bolta de struguri – un triunghi culinar deltaic
Într-o dimineață foarte călduroasă intru în curtea doamnei F. împreună cu Ileana, pentru a observa cum gătește și pentru a mânca de prânz. Tanti F. ne așteaptă, întâlnirea stabilită anterior fiind deja amânată de două ori. Ea ne invită în bucătărie ca să asistăm la gătit. Accesul în bucătării se face prin curte, cea de vară fiind amplasată vizavi de cea de iarna. Lângă ele se găsește locul în care urmează să mâncăm, o masă mare pusă sub o boltă din viță de vie unde soțul gazdei, pescar, se uită la televizor.

Continuare: deltagastronomia.wordpress.com

Pensiunea Pestisorul
Pensiunea împletește perfect modernul cu accente pitorești și se remarcă prin stil și eleganță.

Escape Travel oferă în această perioadă o excursie de o 7 ore în paradis. Itinerar: Tulcea – Braț Tulcea –

Delta Dunării rămâne paradisul pescarilor, indiferent de nivelul lor de experiență. Societatea Euro Fish din Tulcea oferă pasionaților de pescuit

Ce poate fi mai liniștitor, în vacanța de Paște 2020, decât o plimbare cu barca pe canale. Primavara în Delta

La masă cu oamenii Deltei – Cercetarea gastronomiei tradiţionale din Delta Dunării este un proiect cultural al Asociației “Ivan Patzaichin